Ukrajina se snaží držet stranou Trumpova impeachmentu

Dění v USA je součástí domácích politických her, prohlásil Zelenského poradce. Ukrajinský prezident vyloučil publikování kyjevského záznamu hovoru s Trumpem.

Ukrajina se nechce angažovat v americké domácí politice, sdělil poradce současného ukrajinského prezidenta Andrij Jermak médiím. Vyjádření se týkalo procesu impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa na základě telefonického rozhovoru mezi Trumpem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Vyšetřování Trumpova telefonátu s ukrajinským lídrem bylo vyvoláno stížností whisterblowera, že Trump na základě nátlaku požadoval od Zelenského vyšetřování aktivit Huntera Bidena na Ukrajině. Hunter je synem bývalého viceprezidenta USA Joe Bidena, který je jedním z možných Trumpových soupeřů ve volbách v roce 2020.

„Považujeme Spojené státy za našeho přítele, našeho strategického partnera. To, co se tam děje, jsou domácí politické hry. Nebudeme se jich účastnit,“ prohlásil Jermak.

Jermak sám se krátce po inkriminovaném telefonním rozhovoru mezi Trumpem a Zelenským sešel s Trumpovým právníkem Rudym Giulianim v Madridu. Schůzka byla jednou z několika Guilianiových jednání v Evropě v souvislosti s nátlakem, aby Kyjev začal vyšetřovat Joea a Huntera Bidena.  O jejich vině nejsou důkazy.

Jermak také dodal, že kontakty Ukrajiny s jejími zahraničními partnery současný skandál nijak nenarušil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij mezitím odmítl, že by Kyjev zveřejnil svůj vlastní záznam telefonického hovoru s Trumpem. Řekl, že bude-li třeba, Ukrajina bude případ vyšetřovat jako nezávislá země, ale nebude přijímat rozkazy od jiných. Potvrdil dále, že s Trumpem hovořil telefonicky dvakrát.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.