Orbán utrpěl v Budapešti porážku

I když komunálním volbám stále dominoval Fidesz, v Budapešti a dalších městech vyhrála spojená opozice.

V nedělních volbách primátora hlavního města Budapešti vyhrál opoziční liberální kandidát Gergely Karácsony, dostal 50 % podpory voličů a porazil tak Orbánova kandidáta na úřad Istvána Tarlóse. Tarlós dostal 44 % hlasů. Jedná se o předběžné výsledky. Tarlós už svému rivalovi gratuloval k vítězství.

Opozice vyhrála nejen v Budapešti, ale i v dalších místech Maďarska, a to poté, co v komunálních volbách spojila svoje síly a povznesla se nad názorové odlišnosti. Vedle Budapešti se opozici podařilo zvítězit i v dalších větších městech – v Miškovci, Segedínu a v Egeru. Na druhou stranu v jiných městech, například v Debrecínu, Rábu nebo Kecskemétu. V malých městech a na vesnicích vedl ve volbách Fidesz.

Orbánova vládní strana Fidesz, která je u moci od roku 2010, tak utrpěla na komunální úrovni v případě Budapešti výraznější porážku. Očekává se, že v případě Budapešti se bude jednat o začátek napjatého vztahu mezi vládou a městskou samosprávnou v hlavním městě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.