Merkelová chce uchovat rabat pro Německo

Německá kancléřka tvrdí, že právě Německo ponese velkou zátěž a to kvůli Brexitu.

Angela Merkelová hovořila minulý týden v Bundestagu. Téma projevu bylo aktuální vzhledem k blížícímu se summitu, který se bude týkat dlouhodobého rozpočtového rámce EU. Plán výdajů je na sedm let a musí být dohodnut do začátku roku 2021.

Očekávala se velmi tvrdá vyjednávání, píší Financial Times. Odchod Británie bude znamenat rozpočtový výpadek, ostatní země budou muset platit víc. Otázka ovšem je, jak velký má rozpočet být. Německo či Rakousko se chtějí vejít do jednoho procenta hrubého národního důchodu EU, zatímco Evropská komise navrhuje 1,1 %.

Merkelová ví, že i strop ve výši 1 % by znamenal, že Německo musí zaplatit asi o 10 mld. eur víc než nyní, a proto chce hovořit o rabatu pro Německo, které již nyní podle ní nese velkou zátěž. Evropská komise chce ale všechny rabaty zrušit.

Některé bohaté země mají dodnes prospěch z rabatu, který vzešel z jednání ve Fontainebleau před třiceti pěti lety. Holandský premiér tvrdí, že tyto „kompenzační mechanismy“ zaručují, aby systém plateb zůstal spravedlivý.

Proti zemím, které chtějí rabaty zachovat, jako je Německo či právě Nizozemsko, ale stojí Francie, a také Pobaltí či Polsko.

Merkelová v Bundestagu také uvedla, že jednou z nejvyšších priorit pro Německo je, aby platby byly navázány na dodržování vlády práva v členských zemích.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.