Ukrajinci nechtějí, aby se zemědělská půda prodávala cizincům

Vládní program privatizace zemědělské půdy nemá velkou podporu: 53 % Ukrajinců je proti zrušení moratoria na prodej půdy, 82 % si nepřeje prodej zemědělské půdy cizincům.

Podle průzkumu veřejného mínění sociologické skupiny Rating je celkem 82 % Ukrajinců proti tomu, aby se zemědělská půda prodávala cizincům a cizím firmám. 53 % je proti zrušení dosavadního moratoria na prodej pozemků, uvedly noviny Novoje vremja.

Ukrajinská vláda Alexeje Gončaruka navrhuje, aby bylo moratorium na prodej zemědělské půdy zrušeno v roce 2020, zákaz nákupu zemědělské půdy cizinci pak v roce 2024.

Kolem čtvrtiny dotázaných uvedlo, že má vlastní pozemek. Z nich potom 6 % půdu obhospodařuje, 17 % ji pronajímá. Nejvíce vlastníků půdy je na západě země, mezi lidmi na vesnici a staršími lidmi, ukázal průzkum dále.

70 % z majitelů půdy plánuje, že bude na půdě dál hospodařit nebo ji dál pronajímat i v případě, že bude do této sféry zaveden tržní princip. Jen 16 % ji chce prodat.

42 % dotázaných Ukrajinců si pak myslí, že cenu zemědělské půdy by měl určovat stát, 38 % trh. Ukončení moratoria na prodej zemědělské půdy podporuje podle průzkumu jen 31 %, 53 % je odmítá.

V případě prodeje zemědělské půdy 68 % dotázaných souhlasí, že by v případě otevření trhu bylo možné půdu prodávat zemědělcům, kteří na ní pracují, 61 % si myslí, že by se půda měla prodávat jen občanům Ukrajiny a podle 40 % respondentů i státním společnostem a domácím agroholdingům. 82 % dotázaných je proti prodeji půdy cizincům a zahraničním společnostem, jen 10 % s ním souhlasí.

Průzkum probíhal na konci října na základě osobního rozhovoru mezi 2000 respondenty starších 18 let. Statistická chyba je 2,2 %.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.