Jako v plynové komoře. Indické hlavní město se dusí smogem

Asi 40 milionová konglomerace Nového Dillí se doslova dusí znečistěným vzduchem na úrovni nedýchatelnosti.

Miliony lidí v indickém hlavním městě Nové Dillí začaly svůj pracovní den ve smogu, který „pálí do očí“. Podle svědků je místní vzduch nedýchatelný. Městská vláda proto zavedla restrikce na provoz soukromých vozidel ve městě. Důvodem je smogová krize.

Úroveň znečištění vzduchu je tak vysoká, že musely být uzavřeny školy a došlo k rušení letů. Podle odhadů se dýchání místního vzduchu rovná vykouření 50 cigaret za den. Místní lidé si stěžují na bolesti hlavy, pocity dušení či pálivé podráždění očí.

Současný obsah nebezpečných zplodin o velikosti mikronů činí 613 mikrogramů na kubický metr vzduchu, přičemž Světová zdravotnická organizace považuje za denní maximum 25 mikrogramů, více znečistěný vzduch způsobuje lidem onemocnění srdce a plic.

Nové Dillí má problémy se znečištěním vzduchu každou zimu. Na vině je počet automobilů, průmyslové emise a kouř ze zemědělského spalování z oblasti severních států Paňdžáb a Harijána. Ovšem letošní znečistění je nejhorší za poslední tři roky, takže místní vláda musela přikročit k opatřením, která by situaci alespoň částečně zlepšila. Polovina soukromých aut v hlavním městě nesmí na základě sudé/liché poznávací značky vyjet na silnice. Podle   expertů toto opatření přišlo pozdě a je nedostatečné, netýká se totiž 7 milionů skútrů a motorek, veřejné dopravy a automobilů přepravujících pouze ženy.

V regionu Nového Dillí žije celkem 40 milionů lidí, kterým smog poškozuje plíce. Vysoká úroveň znečistění v neděli (podle indexu kvality vzduchu na hladině 900, zatímco velmi závažná úroveň je už 500) vedla k tomu, že místní letiště zrušilo 30 letů – smog dramaticky snížil viditelnost.

Školy zůstávají od pátku zavřené. Místní vláda oznámila, že hodlá distribuovat 5 milionů obličejových masek školákům. Ministr dillíské vlády Kejriwal přirovnal v pátek Nové Dillí k plynové komoře a tvrdí, že město udělalo všechno, co bylo v jeho silách. Ovšem problém vyvolal politické spory s ministerstvem pro životní prostředí.

Krize znečistění vzduchu trápí Indii v poslední dekádě opakovaně. 14 velkých indických měst figuruje na seznamu nejvíce znečištěných měst na světě.

Odborníci přitom varují, že vláda musí proti znečistění přestat činit jen krátkodobé kroky a soustředit se na dlouhodobou politiku. Experti doporučují například emisní omezení pro motorky a skútry, změnu zemědělské praxe, přechod na plynové  vytápění (a odchod od uhlí) a další podobné kroky. V sobotu došlo k protestům před sídlem současného indického premiéra Nárendry Módího, sešli se zde lidé nespokojení s vládními opatřeními. V neděli byl vysoký byrokrat vlády pověřen řešením krize na úrovni Nového Dillí a států Paňdžáb a Harijána.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.