V současných podmínkách dluh MMF nemůžeme zaplatit, řekl nastupující prezident Argentiny

Alberto Fernández nazval MMF „komplicem“ nové chudoby v Argentině a zdůraznil, že ekonomika země se musí nastartovat, aby mohla enormní dluh splácet.

Nově zvolený prezident Argentiny Alberto Fernández v rozhovoru s exprezidentem Ekvádoru Rafaelem Correou řekl, že Macri ponechal zemi 5 milionů nových chudých a 40 % argentinské populace pod hranicí chudoby. Mezinárodní měnový fond nazval Macriho „komplicem“. Fernández také doplnil, že Macriho vláda po sobě zanechá vysoké zadlužení: to se zvedlo z 38 % HDP na současných 95 % HDP.

Nový prezident dále v rozhovoru řekl, že Argentina vždy splatila svoje dluhy: ať ten, který MMF splatila v roce 1957 nebo ten splacený v roce 2005. Vyslovil ale politování nad výší současného rekordního dluhu, který nyní činí skoro 60 miliard dolarů.

Dále nicméně řekl, že „svět musí pochopit, že nejsme jako Macri, nelžeme. A nemůžeme zaplatit (dluh) v podmínkách, ve kterých se nyní argentinská ekonomika nachází“. Argentinské hospodářství podle Fernándeze musí začít vyrábět, vyvážet a tímto způsobem získá dolary ke splacení svých dluhů. „Nyní se nic z toho nekoná,“ dodal.

Nově zvolený lídr Argentiny také mluvil o situaci v Latinské Americe. Zde řekl, že dochází k procesu dezintegrace regionálních dohod, které nikdo nerespektuje. Měl tím namysli jednak Tichomořskou dohodu, jednak Andský pakt, dohodu o Mercosuru a Unasuru (obě jsou regionální organizace). Fernández vidí za tímto vývojem dominantní mocnosti.

Fernández ale zdůraznil, že sjednocují proces na regionální úrovni představuje jediný způsob, jak Latinská Amerika dokáže čelit globalizaci.

Argentinský lídr nakonec hovořil rovněž o situaci v Chile, kde probíhají masové protesty. Za jejich hlavní příčinu označil nikoliv zvýšení cen jízdného, ale enormní nerovnosti. „Jeden se dívá na nerovnost, kterou Chile má, a říká si, že ‚chilský zázrak‘ není ekonomika Chile, je to trpělivost Chilanů.“

Ilustrační foto: Autor – Todo Noticias – https://www.youtube.com/watch?v=PoJm2z2I7Vo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83182745

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.