Vláda v Mexiku slibuje obrovské investice do infrastruktury

Levicová vláda Lopéze Obradora přizvala do velkorysého projektu soukromý sektor a očekává nový stimul pro ekonomiku.

Mexická vláda minulý týden oznámila první fázi nového ambiciózního plánu pro infrastrukturu, který by v následujících pěti letech měl s podporou soukromého sektoru pokrýt celou řadu dopravních i jiných veřejných projektů.

Podle plánu se soukromý sektor zavázal investovat 44, 3 miliardy dolarů do asi 147 projektů. Prioritní zájem se týká tří oblastí: dopravy, turismu a telekomunikací. Jenom v oblasti dopravy se projekty mají týkat stavby dálnic, železnic, přístavů a letiště v hodnotě 14,7 miliard dolarů.

Podle slov mexického prezidenta Andrese Manuela Lopéze Obradora bude druhá fáze plánu oznámena v lednu příštího roku a zaměří se zejména na energetický sektor. Podle Lopéze Obradora bude projekt velkým stimulem pro mexickou ekonomiku. Jeho vláda se jednak snaží o vytvoření pozitivních podmínek pro soukromé investory, jednak snížila výdaje státu, takže si v letošním roce slibuje 1% přebytek rozpočtu v rámci politiky fiskální odpovědnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.