Audi v Německu zruší tisíce pracovních míst

Do roku 2025 firma zruší 9500 pracovních míst z celkových 61 000.

Německá Tagesschau informuje o úsporném programu Audi, dceřiné firmy Volkswagenu. Každé šesté pracovní místo v jeho německých továrnách bude zrušeno. Do roku 2025 firma zruší 9500 pracovních míst z celkových 61 000 a vytvoří 2000 nových pracovních míst v oblasti elektromobility a digitalizace.

Propouštění má proběhnout sociálně ohleduplně, pro pracovníky v závodech Ingolstadt a Neckarsulm bude garance zaměstnání prodloužena až do roku 2029, ačkoliv podle původních plánů se mělo propouštět i v těchto závodech.

Mluvčí Audi k tomu uvedl, že důvodem je racionální využití kapacity, závody musejí být ziskové a ekonomicky flexibilní.

V Neckarsulmu se vyrábějí modely A4 až A8 a R8. Díky krizi spalovacích motorů není závod už dlouho plně vytížen, v tomto roce vyrobí méně než 200 000 aut, kapacita je však 300 000.

Pokud je počet vyrobených kusů nižší, rostou produkční náklady. Firma Audi neprosperuje od dieselového skandálu a zaostává na konkurenty Daimlerem i BMW. Za posledních sedm let se v Audi vystřídalo šest šéfů vývoje, přesto se auta prodávají stále hůř. Budoucnost značky tkví nejen v obnovení ziskovosti, ale také v užší spolupráci s VW a Porsche, do roku 2025 se na trh mají dostat elektro modely.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.