Vlasova ano, Koněva ne

Milan Daniel píše o tom, jak řeporyjská iniciativa tamního starosty nehledá historickou spravedlnost, ale chce si jen ” hrdinně” plivnout na Rusa a na současný režim v Rusku.

Řeporyjský starosta Novotný chce postavit pomník Vlasovcům, kteří sehráli významnou a pozitivní roli v Pražském povstání. Historici se přitom většinou shodují na tom, že role Vlasovovy ROA  by v tomto případě byla zcela opačná, kdyby jí nehrozil ze strany Rudé armády a Stalinem reprezentovaného režimu fatální konec. Její pomoc pražským povstalcům nicméně objektivně  zabránila německému masakru.

Na něm se ale o pár měsíců dříve sami a velmi krutě podílela při rozdrcení povstání ve Varšavě.

Otočka „Vlasovců“ z ROA (Русская освободительная армия, Russische Befreiungsarmee) pro ně přišla zkrátka pozdě.  Faktem je, že během několika desítek rozhodujících hodin pražského povstání měli kruté ztráty. Jejich snaha o uznání zásluhy ale byla přijímána s rozpaky. Navíc se dozvěděli, že Američané, na které spoléhali, do Prahy nepřijdou. Definitivní tečku za jejich angažmá znamenal dopis České národní rady, předaný jejich veliteli generálovi Buňačenkovi. Češi v něm psali, že „děkují za pomoc, ale nemohou zůstat lhostejní k nepřátelskému vztahu vlasovců k nejlepšímu příteli Československa Stalinovi a jeho armádě, a z toho důvodu prosí generála, aby své jednotky stáhl z Prahy.“

Příslušníci ROA se snažili na poslední chvíli uniknout do amerického zajetí, což se jim ale většinou nepodařilo – a pokud, Američané je sami předali Sovětům. A vítězové k nim milosrdní nebyli.

Iniciativa starosty Novotného se snaží vzbudit dojem, jako kdyby mělo jít o výraz poděkování a nápravu historické křivdy. Nic proti tomu, aby i tito mužové byli důstojně pohřbeni a došli posmrtného klidu. Ale oslavovat je s vědomím výše popsaného?

O to Novotnému ovšem zdaleka nejde. Cílem jeho divadla bylo Rusy, mezi nimiž je dodnes spousta potomků těch, pro něž jsou Vlasovci synonymem zrádců, urazit. A z pozice řvoucí myši urazit i jejich představitele, Putina samozřejmě především.

Některým lidem a některým médiím s krátkou pamětí se to líbí. Jen před pár týdny tleskali a tleskala starostovi Prahy 6. Ten se stejně špatně skrývanou motivací prosadil naopak odstranění památníku maršála Koněva, symbolu 143 tisíc rudoarmějců padlých při osvobozování Československa – a také velitele vojsk potlačivších maďarské povstání v roce 1956.

Nejde tedy o historickou spravedlnost. Jde o to hrdinně si na Rusa a na současný režim v Rusku plivnout. Vyvolat u ruské veřejnosti nepřátelství až nenávist. Což Řeporyjec Novotný dobře umí a jeho voliči v něm mají dobrého reprezentanta.

Ilustrační foto: Autor – Bundesarchiv, Bild 183-N0301-503 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5435377

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.