Minulá dekáda byla nejspíš rekordně teplá

Tvrdí to nová zpráva Světové meteorologické organizace, která ukazuje nehezký obrázek další devastace prostředí na planetě.

Podle odhadů odborníků byla poslední dekáda nejteplejším obdobím na planetě od doby, kdy se vedou záznamy, napsala agentura Reuters. V poslední zprávě pro klimatický summit ve Španělsku vykreslují experti nehezký obrázek mizejícího mořského ledu, ničivých vln veder a zvyšování hladiny moří.

Roční hodnocení pochází z pera Světové meteorologické společnosti, která sídlí v Ženevě. Generální tajemník organizace Petteri Taalas řekl: „‘Staleté‘ vlny veder a povodně se stávají stále pravidelnějšími.“ Zdůraznil dále, že země od Baham přes Japonsko až po Mozambik čelí dnes ničivým tropickým cyklonům, zatímco Arktidu a Austrálii ničí požáry.

Zpráva mezi jiným říká, že:

  • Průměrné teploty za posledních pět a deset let jsou téměř jistě nejvyšší v záznamech.
  • Rok 2019 byl třetí nejteplejší rok (ve srovnání se záznamy).
  • Mořská voda je o 26 % kyselejší, což ničí mořský ekosystém a život v něm (ve srovnání se začátkem průmyslové éry).
  • Rekordně se snižuje množství ledu v Severním moři a v Antarktidě.
  • Klimatická změna je zdrojem hladomorů, v roce 2018 trpělo 820 milionů lidí na planetě hladem.
  • Díky katastrofám spojeným s klimatickou změnou ztrácejí jen v letošním roce domov miliony lidí.

Zpráva Světové meteorologické organizace také konstatovala rekordní výši podílu CO2 v atmosféře – jde o 407,8 částic na milion v roce 2018, ppm rostlo i v roce 2019.

Organizace zprávu připravila pro madridský klimatický panel OSN, kde delegáti sehrají složitou bitvu s hlavními znečišťovateli planety a budou požadovat radikální změny, které by zlepšily dosavadní trajektorii směřování.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.