YouGov: Boris Johnson má našlápnuto k vítězství ve volbách

Nový průzkum předpokládá, že Johnson získá dostatečnou většinu, aby ratifikoval dohodu o Brexitu. I když jsou zde určitá „ale“.

Podle aktuálního velkého výzkumu veřejného mínění společnosti YouGov by měl Boris Johnson a jeho Konzervativní strana vyhrát čtvrteční parlamentní volby s malou většinou asi 28 míst, píše Politico.

YouGov odhaduje, že by v nadcházejících volbách mohli konzervativci získat 339 křesel v dolní sněmovně. To je o 22 křesel více než ve volbách v roce 2017. Labouristická strana by měla oslabit na 231 křesel, což je o 31 poslanců méně než v roce 2017.

Stejný výzkum ovšem také ukázal, že se volební soutěž v posledních dvou týdnech značně dramatizuje a konzervativci od 27. listopadu, kdy společnost YouGov vyhodnotila svůj listopadový průzkum, snížili svůj náskok o polovinu

Oba tyto průzkumy YouGov ale předpokládají, že Boris Johnson bude mít dostatečnou podporu v parlamentu, aby mohl ratifikovat dohodu o Brexitu, kterou uzavřel s Bruselem. Tím pádem by se odchod Británie z EU konal 31. ledna. Jsou tu určitá „ale“, jak tvrdí Anthony Wells, ředitel pro politický výzkum společnosti YouGov. Model totiž ukazuje i možnost parlamentu bez většiny (hung parliament).

YouGov nyní předpokládá menší ztráty pro Labouristickou stranu. Mělo by se jednat jen o 29 křesel a nikoliv o původně odhadovaných 44 křesel.

Z dalších stran podle posledního modelu získá Liberálně demokratická strana 15 křesel (o 3 více), Skotská národní strana posílí o 6 křesel na 41 poslanců, velšská Paid Cymru by měla dostat 4 křesla (nezměněný stav) a Strana Brexitu žádné.

Průzkum byl postaven na metodě mnohaúrovňové regrese a post-stratifikace (MRP), zahrnoval rozhovory se 100 tisíci lidmi a výsledky doplnil demografickou analýzou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.