Ukrajinský parlament prodloužil zvláštní postavení Doněcka a Luhanska

Prodloužení platnosti zákona o samosprávě pro obě provincie bylo součástí dohody normandské čtyřky.

Ukrajinský parlament odsouhlasil ve svém čtvrtečním hlasování omezenou samosprávu pro území na východě Ukrajiny. Jedná se o Doněckou a Luhanskou oblast na východě země. Samospráva je jednou z podmínek pro nalezení řešení konfliktu, který zde vzniknul před pěti lety.

Zákon a prodloužení jeho platnosti má podle jednoho z jeho autorů poslance Olexandra Kornijenka „za cíl vytvořit doplňující průběžné příležitosti pro realizaci relevantních právních podmínek pro mírové řešení situace v určitých částech Doněckého a Luhanského regionu“.

Samospráva regionům dává například vlastní policejní jednotky, státní zástupce a soudy, umožňuje také organizaci místních voleb. Otázka prodloužení zákona o „zvláštním postavení“ regionů se stala součástí dohody mezi lídry tzv. normandské čtyřky v pondělí v Paříži.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.