Skotská národní strana po volbách výrazně posílila

SNS zřejmě zamíchá kartami v britské politice. Vyhrála 47 z 59 křesel ve Skotsku a požaduje nové referendum o nezávislosti.

Předsedkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová vyzvala Borise Johnsona, aby dal Skotsku pravomoci k tomu, aby mohlo mít druhé referendum o nezávislosti, informuje Guardian. Premiérka Skotska řekla, že její strana získala posílený mandát k tomu, aby mohla nové lidové hlasování svolat. Skotská národní strana (SNS) získala celkem 47 křesel z 59 míst, které v londýnském parlamentu připadají na Skotsko. Strana ve srovnání s rokem 2017 posílila o celkem 11 mandátů.

Nejdramatičtějším výsledkem předčasných voleb v tomto ohledu byla skutečnost, že Skotská národní strana porazila v okrsku East Dunbartonshire lídryni Liberálně demokratické strany Jo Swinsonovou. Strana tak zůstala bez lídra, Swinsonová rezignovala.

Sturgeonová dále řekla, že Konzervativní strana ve Skotsku vedla kampaň proti druhému referendu o nezávislosti – a byla přehlasována. „Netvářím se, že každá osoba, která volila SNS podporuje nezávislost, ale je zde silná podpora v těchto volbách pro Skotsko, které by mělo volbu ohledně svého osudu…,“ cituje Guardian Sturgeonovou.

Konzervativní strana ve Skotsku udržela jenom 6 křesel, i když v roce 2017 jich získala celkem 13. Labouristická strana byla v předčasných volbách ponížena: ztratila 6 z celkových 7 mandátů ve Skotsku.

Výsledky voleb ve Skotsku jako celek naznačují, že velkou roli hrálo taktické hlasování a vysoká volební účast. SNS nevyhrála v okrscích, kde vítězství očekávala. Překvapením byla ztráta křesla pro SNS v jedné z nejokrajovějších částí Skotska, v okrsku North East Fife. Celkově ovšem Sturgeonová získala nečekaně vysoké číslo podpory pro svoji proevropskou a protikonzervativní koalici v jiných částech Skotska.

Sturgeonová už slíbila, že britskou vládu požádá o to, aby Skotsko mohlo uspořádat druhé referendum o nezávislosti, a to před Vánocemi. Nicméně rozhodla se zatím na toto téma nezaměřit v rámci oslav vítězství ve volbách. Místo toho zamířila na Johnsona, aby jí dal odpověď – Sturgeonová ví, že to Johnson odmítne a přivede Británii na hranici konstituční krize.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.