Bývalý Erdoganův spojenec založil novou politickou stranu

Vznik nové strany odráží vnitřní neshody, kterým čelí vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Bývalý turecký premiér Ahmat Davutoglu minulý týden oznámil, že založí novou politickou stranu. Učinil tak tři měsíce poté, co odešel z Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která v poslední době čelí stále silnějším vnitřním rozporům. Nová strana nese název Strana budoucnosti.

Davutoglu byl dlouhodobým spojencem současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho odchod z AKP představoval pro vládní stranu i pro prezidenta ránu. V rámci AKP už dlouho narůstaly rebelující hlasy, které byly ještě posíleny volebními ztrátami strany v březnových komunálních volbách. AKP v nich oslabila zvláště ve velkých městech a ekonomických centrech země.

Davutoglu v dubnu letošního roku kritizoval stranu za to, že se spojila s ultranacionalisty – což mělo být podle něj důvodem pro volební ztráty. Poté co strana Davutoglovu kritiku nepřijala dobře a volala po jeho vyloučení, bývalý premiér ze strany v září odešel.

Kromě bývalého premiéra uvažuje o vzniku další politické strany Ali Babacan, který byl zakládajícím členem AKP, ale letos v červenci z ní odešel kvůli rozdílům mezi jeho hodnotami a těmi, které zastává AKP. Babacan byl v minulosti ministrem hospodářství a zahraničí, mezi roky 2009 až 2015 působil jako vicepremiér.

Není zatím jasné, zda nové politické síly v turecké politice dokážou pro sebe získat voliče Erdoganovy AKP, ovšem útoky současného prezidenta na své bývalé spojence by u voleb mohly přinést negativní důsledky. Nejbližší volby se ale mají konat v roce 2023, nicméně politická opozice očekává, že vláda bude chtít vzhledem k prohrám v komunálních volbách vsadit na předčasné volby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.