Německu chybí kvalifikované pracovní síly

Nedostatek zaměstnanců urgentně pociťuje nejen stavebnictví, ale především sektor zdravotnictví.

Britské noviny Financial Times informují, že podle průzkumu je největší hrozbou německé ekonomiky nedostatek kvalifikované pracovní síly

Německo má velmi nízkou nezaměstnanost a uvádí se, že disponuje až 1,36 miliony volných pracovních míst. Přestože ekonomický růst letos významně zpomalil, průzkum Německé hospodářské komory tvrdí, že většina firem vidí hlavní brzdu v nedostatku kvalifikované pracovní síly.

Nedostatek zaměstnanců urgentně pociťuje nejen stavebnictví, ale především sektor zdravotnictví.

Angela Merkelová už dala najevo, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků je prioritním politickým problémem. Německo totiž plánuje nový zákon, který umožní migrantům ze zemí mimo EU volně vstupovat na německý trh. Firmy nebudou muset dokazovat, že pracovní místo nelze obsadit domácím pracovníkem. Německé firmy tento zákon vítají, ale mají obavy ze zdlouhavého vízového procesu. Německo má v hledáčku především země jako je Vietnam, Brazílie, Mexiko a Indie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.