Ukrajinci protestovali proti prodeji zemědělské půdy

Ve středu se protest odpůrců prodeje (státní) půdy v Kyjevě neobešel bez střetů s policejními silami.

V ukrajinském Kyjevě ve středu proběhly a ve čtvrtek pokračovaly protesty před budovou ukrajinského parlamentu, ve kterých protestující dávali najevo svůj nesouhlas se zákonem, který povoluje prodej zemědělské půdy. Na ten se doposud na Ukrajině vztahovalo embargo, které strana Služebník lidu navrhla zrušit.

Ve středu se protesty neobešly bez střetů s policií a s příslušníky Národní gardy, při kterých došlo ke zranění asi 17 policistů a zatýkání protestujících. Aktivisté si také na náměstí před Věrchovní radou (parlamentem) začali stavět stany. Policie a Národní garda v rámci zásahu provedla vyčištění oblasti. Ve čtvrtek odpoledne byla situace před parlamentem klidnější, i když zde protest pokračoval.

Středečního protestu se před budovou ukrajinského parlamentu mělo podle novin Novoje vremja zúčastnit několik stovek lidí, které požadovali, aby nebyl povolen prodej zemědělské půdy v držení státu. Na plakátech byly slogany jako „Prodej půdy – zrada Ukrajiny“ nebo „Nesahejte na státní pozemky“.

Zákon o prodeji půdy podle tržních principů přijal ukrajinský parlament v listopadu. Zákon podpořili poslanci vládní strany Služebník lidu a 13 dalších poslanců. Ukrajinskou zemědělskou půdu mohou podle zákona nakupovat jenom ukrajinští občané a ukrajinské firmy či právnické osoby. Cizinci jsou z této možnosti do roku 2024 vyloučeni.  Prezident Volodymyr Zelenskij dva dny před hlasováním o zákonu, který prodej půdy umožňuje, sdělil, že k otázce prodeje půdy cizincům navrhne referendum.

O tom, jak Ukrajinci vnímají otázku prodeje zemědělské půdy (nejen cizincům), jsme informovali zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.