Naděje do dohody mezi USA a Čínou raději nevkládejte

Euforie trhů z poslední doby ohledně příměří mezi USA a Čínou nemá opodstatnění.

Ve svém úvodníku píší noviny Financial Times, že usmíření mezi velmocemi v roce, kdy v USA budou prezidentské volby, je velice nepravděpodobné.

Euforie trhů byla podpořena jednak dobrými čísly přicházejícími z americké ekonomiky, jednak „první fází“ dohody mezi USA a Čínou. Tato euforie ale nemá opodstatnění. Sázet na dohodu mezi velmocemi se v příštím roce nemusí vyplatit, varuje článek.

Malá dohoda zatím zahrnuje slib Číny nakupovat více zemědělských výrobků z USA a lépe chránit duševní vlastnictví. Na straně USA jde pak o částečné snížení cel uvalených na Čínu v září a o nezavedení cel, která ještě měla být uvalena.

Financial Times se domnívají, že tyto marginální posuny nebudou mít významný dopad na růst v USA, ani v Číně. Malá dohoda nemůže odstranit fundamentální nejistotu pro byznys.

Nedá se tedy očekávat, že by dohoda malého rozsahu mohla odstranit napětí ve vztazích mezi oběma zeměmi. Pokud Donald Trump a jeho jestřábí okruh nezmění strategii, pak se spíše dá očekávat, že zbraň obchodního a technologického protekcionismu budou používat dál, aby Peking dotlačili k významnějším ústupkům.

Ani tato malá dohoda nebyla přijímána v americké administrativě s jednomyslným nadšením a začíná být patrné, že detaily nejsou doladěny a že vnímání „co kdo ztratil a získal“ se může hodně lišit od reality.

Úvodník proto očekává, že se vztahy mezi oběma zeměmi budou spíše zhoršovat. Mezi oběma zeměmi rostlo napětí a také nedůvěra, příští rok je navíc pro USA rokem volebním. Když k tomu připočteme závody v ekonomice, politice a technologiích, součet euforii trhů neodpovídá.

Příměří mezi oběma velmocemi proto zřejmě nebude mít dlouhého trvání, uzavírají noviny.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.