Kurz otočil doleva. Rakousku bude vládnout koalice lidovců a Zelených

Na Nový rok se lidovci a Zelení v Rakousku dohodli na nové vládní koalici, která je výsledkem politického kompromisu.

Lidová strana Sebastiana Kurze se ve středu dohodla na koaliční dohodě se stranou Zelených. Krok naznačuje otočku směrem doleva po třech měsících koaličního vyjednávání. V minulé vládní koalici vládl Kurz v koalici s krajně pravicovou stranou Svobodní.

Rakousko se tak připojí k zemím v EU jako jsou Švédsko a Finsko, ve kterých je strana Zelených členem vládní koalice.

Poslední den koaličních jednání proběhl 1. ledna a poté lídři obou stran, Sebestian Kurz za Lidovou stranu a Werner Kogler za stranu Zelených, oznámili podle očekávání dosažení dohody. Dohoda měla být zveřejněna během čtvrtka (podrobné informace najdete v dalším článku dnešního vydání – pozn.red).

Kurz se stane znova spolkovým kancléřem Rakouska, Kogler bude působit ve funkci vicekancléře země.

Kurzova Lidová strana (ÖVP) získala v předčasných zářijových volbách 37,5 % hlasů, Zelení pak 13,9 %.

Nová vládní koalice v Rakousku je výsledkem politického kompromisu pro stranu Zelených, jejíž členové patří ke kritikům Kurze a jeho tvrdé linie ohledně imigrace. Vládní angažmá jim ale dává možnost ovlivnit politické kroky ohledně klimatické změny. Během volební kampaně strana volala po rychlých krocích v této oblasti.

Trvanlivost vládní koalice bude záviset na tom, zda se Zeleným podaří dosáhnout pokroku v klíčových oblastech. Ve vládě budou mít na starosti rezorty životního prostředí, dopravy, infrastruktury a energetiky.

Pro Sebastiana Kurze je koalice se Zelenými šancí na to zjemnit svoje dosavadní image po 17 měsících vládnutí v koalici se stranou Svobodných, které skončilo skandálem a vypsáním předčasných voleb. Nicméně imigrace zřejmě zůstane bodem rozporů mezi doleva orientovanými Zelenými a Kurzem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.