Program koalice v Rakousku: zákaz šátků, ale ekologická daňová reforma musí počkat

Koaliční program nové vlády lidovců a Zelených v Rakousku se prý neodchýlil od striktní lidovecké migrační politiky. Ucelenou ekologizaci daňové politiky zatím neobsahuje.

Podle informací rakouského deníku Kronen Zeitung nová vláda v Rakousku hodně z lidoveckého programu a něco málo od Zelených, kteří budou menším koaličním partnerem.

Kronen popisuje první informace o dohodě mezi lidovci a Zelenými. Tvrdí, že lidovci uhájili svůj tvrdý postoj k migraci, zatímco velká ekologická daňová reforma musí ještě počkat.

List dále tvrdí, že má k dispozici první detaily velmi rozsáhlého textu. Důležitou informací podle článku je, že lidovci se neodchýlili od své politiky v oblasti migrace a bezpečnosti. Proto v programu najdeme zákaz nošení šátků ve školách, a prý v dokumentu najdeme i „bezpečnostní vazbu“ pro podezřelé uprchlíky a také „návratová centra“ pro odmítnuté uchazeče o azyl.

Lidovci si rovněž prosadili svoje v oblasti daní a rozpočtu. Měly by se snižovat daňové sazby u daně ze mzdy (která je progresivní). A avizován je i nulový deficit, který se u strany Zelených velké oblibě skutečně netěší.

A co ekologické prvky v daňovém systému? Ty musejí očividně počkat, nejprve začne fungovat pracovní skupina. Zelení totiž nemíní z ekologické daňové reformy ustoupit. Už nyní se bude zvyšovat poplatek za lety na krátkou vzdálenost, v plánu je i „ekologizace“ mýtného.

Podle německé veřejnoprávní zpravodajské platformy Tagesschau se jedná o spojení dvou velice odlišných stran. Sebastian Kurz, který bude opět rakouským kancléřem, tvrdí, že je možné zároveň snižovat daně i dodat do daňového systému ekologický prvek. Chránit lze podle něj hranice i klima. Také Tagesschau ve čtvrtek potvrzuje, že programový dokument má 300 stran.

Zelení by měli dostat tzv. „superministerstvo“, které v sobě zahrnuje životní prostředí, dopravu a energetiku. Vládní program nové koalice ovšem budou Zelení ještě schvalovat na sjezdu strany.

Ilustrační foto: Autor – Dragan Tatic , CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56378731

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.