Turecko postupně umísťuje své vojenské jednotky v Libyi

Prezident Erdogan potvrdil umístění tureckých vojáků v severoafrické zemi, kde probíhá letitá občanská válka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedělním vysílání televize CNN Turk oznámil, že Turecko začíná v Libyi umísťovat svoje vojáky, aby tak podpořilo mezinárodně uznanou vládu v Tripolisu.

Erdoganovo oznámení navázalo na rozhodnutí tureckého parlamentu, který vojenskou misi Turecka v severoafrické Libyi podpořil. O turecké vojáky Ankaru oficiálně požádala libyjská vláda v Tripolisu v důsledku několik měsíců trvající ofenzívy generála Chalífy Haftara. Haftar a jeho jednotky kontrolují východní oblasti Libye. Haftar má podporu Egypta a Spojených arabských emirátů. V listopadu 2019 vláda v Tripolisu uzavřela s Tureckem řadu dohod, včetně té, která se má týkat právě bezpečnostní spolupráce.

V neděli Erdogan potvrdil, že Turecko už svoje vojáky do Libye přesouvá a že turecké jednotky zde povede turecký generálporučík. Cílem vojenské mise podle tureckého prezidenta není „bojovat“, jejím cílem je „podpora legitimní vlády a eliminace humanitární tragédie“.

Libye je v chaosu od pádu režimu plukovníka Muammara Kaddáfího v roce 2011. Od roku 2014 jsou v zemi dvě znepřátelené vlády, jedna na východě a druhá na západě země.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.