Světoví lídři si připomenuli holocaust

V jeruzalémském centru Jad Vašem se sešly desítky státníků na vzpomínkové akci k výročí osvobození tábora Osvětim.

V Jeruzalémě se ve čtvrtek sešly desítky světových státníků, aby si připomenuli holokaust a přispěli k boji proti současnému antisemitismu, informovala agentura Associated Press.

Mezi hosty jsou například ruský prezident Vladimir Putin, francouzský prezident Emmanuel Macron, princ Charles z Walesu, viceprezident USA Mike Pence či prezidenti Německa, Itálie a Rakouska. Ti všichni a dalších asi 40 představitelů se sešli na Světovém fóru holocaustu, aby si připomenuli 75. výročí od osvobození koncentračního tábora Osvětim.

Putin a Pence přiletěli v ranních hodinách a oba se mají setkat s představiteli Izraele na jednání před hlavní události vzpomínkové akce. Tou byla celkem tři hodiny dlouhá událost v jeruzalemském centru Jad Vašem. Tato akce měla připomenout holocaust, ale také bojovat proti projevům antisemitismu v současnosti v souvislosti s tím, že v poslední době je na vzestupu násilí vůči Židům.

Setkání se ale dotkly nevyřešené otázky spojené s druhou světovou válkou a odlišné narace různých hráčů ohledně války. Prezident Polska Andrzej Duda setkání bojkotoval, protože nebyl pozván k tomu, aby na setkání pronesl projev. Duda je kritizován za revizionistické názory na druhou světovou válku. Naopak ruský prezident Vladimir Putin dostal v rámci vzpomínkové události centrální roli, a to v době, kdy se snaží o kampaň, která by umenšila roli SSSR v předválečném paktu s Německem v roce 1939.

Izraelský prezident Reuven Rivlin se v předvečer události vyjádřil v tom smyslu, že úkolem politiků je „vytvářet budoucnost“. Rivlin řekl, že „dějiny by měly být ponechány historikům“.

Letošní vzpomínková událost je vůbec největší akcí tohoto druhu v Izraeli. Premiér Benjamin Netanjahu se snaží o to využít příležitost k upevnění diplomatického postavení Izraele a získat si další podporu pro předčasné parlamentní volby 2. března letošního roku.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru (oficiální stránky prezident RF)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.