USA to vidí jinak. I v oblasti růstu ekonomiky

Davos 2020: Letošní fórum charakterizovaly dost odlišné pohledy na ekonomiku a ekologii.

Spor o ekologii se projevil i ve střetu mezi americkým ministrem financí Stevem Mnuchinem a guvernérkou ECB Christine Lagardeovou.

Lagardeová na Světovém ekonomickém fóru plédovala za vyšší investice do zelených technologií. Domnívá se, že tato opatření by mohla pomoci vyšší produktivitě a také by inflaci navrátila blíže k inflačnímu cíli.

S tímto návrhem ale nesouhlasil Steven Mnuchin. Podle něj je pro růst důležitější přístup k levné energii než investice do zelených technologií. Podle něj jsou návrhy Lagardeové nerealistické. Mnuchin řekl, že klimatická rizika na třicet let dopředu vůbec modelovat nelze. Říká, že je potřeba se soustředit na růst a na pracovní místa v horizontu 10-20 let.

Tento střet byl symptomatický pro celý Davos, připomínají britské noviny.

MMF očekává růst globální ekonomiky v roce 2020 o 3,3 %. Přetrvávají problémy s produktivitou. Lepší výsledky než v roce 2019, který celkově byl v globální ekonomice zklamáním, mohou být dané pokračujícími nízkými sazbami, které ale mohou vyústit v břemeno nesplatitelných dluhů.

Zoufalé hledání výnosu se podobá situaci před vypuknutím Velké recese, tj. financování tzv. subprime (nekvalitních) klientů, říká k tomu ekonomka Carmen Reinhartová.

Donald Trump tvrdí, že svět by měl být USA vděčný za to, že tvrdými opatřeními donutily Čínu přijít k jednacímu stolu. USA také prozatím neuvalí cla na francouzské zboží, kterými hrozily, protože Francie plánovala zavést digitální daň. Rovněž se zdá, že USA se vrátí k jednacímu stolu OECD a debatám o zdanění nadnárodních firem.

Ilustrační foto: Autor – WEF/Flickr (2019)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.