Co přinesl první den Mnichovské konference o bezpečnosti?

EU stojí před novými konflikty velmocí. Západ je jako obranné i hodnotové společenství pod tlakem.

Přinášíme informace z 56. Mnichovské bezpečnostní konference. Na konferenci hovořil Heiko Maas, německý ministr zahraničí. Stěžoval si na rapidní pokles mezinárodní spolupráce, jehož důvodem je „končící éra všudypřítomného amerického světového policajta“. USA za sebou nechaly geopolitickou mezeru především na Blízkém a středním východě, zaplnilo ji Rusko, Turecko a také Írán, země, které mají zcela jiné hodnoty, zájmy i představy o řádu, uvedl německý ministr zahraničí.

Konference se zúčastnil i německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který hovořil o stále destruktivnější dynamice ve světové politice. Uvedl, že se “stále více, rok od roku více vzdalujeme od cíle mezinárodní spolupráce, kterým je budování mírovějšího světa“.

Podle něj se dnes světem šíří idea konkurence velmocí, a v tomto smyslu kritizoval především Rusko, USA a Čínu.

Tématy 56. Mnichovské konference jsou politické krize v celém světě a také budoucí „výzvy v oblasti bezpečnostní politiky“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.