Trump zvýší cla na evropská letadla

Jedná se o další útok proti Airbusu, cla na víno a některé potraviny se nemění.

Donald Trump dále eskaluje spor s EU ohledně dotací na letadla a bude zvyšovat cla na dovoz letadel na 15 %, informují Financial Times. EU si prý ale oddechla, že se nebudou zvyšovat cla ve výši 25 % na vybrané zboží jako odveta za dotace pro Airbus. Obě strany se snaží dospět k nové obchodní dohodě.

Američtí výrobci alkoholu mají obavy z dopadů odvetných cel, která pro změnu uvalila EU na whiskey.

Trump uzavřel „fázi jedna“ dohody s Čínou a renegocioval dohodu s Mexikem a Kanadou, takže nyní, za použití stejných agresivních praktik, upřel svou pozornost na EU.

Trumpovy stížnosti na EU se týkají obchodního deficitu, který mají USA s EU, a který se v poslední době ještě zvýšil. Trumpovu administrativu rozčílila i digitální daň, která by zasáhla velké americké firmy, nemluvě o tom, že EU stále odmítá umožnit americkým zemědělcům větší přístup na svůj trh kvůli odlišným zdravotním a hygienickým standardům.

Trump nejenže již v roce 2018 uvalil cla na evropskou ocel a hliník z „důvodu národní bezpečnosti“, ale průběžně vyhrožuje zavedením cel na auta a na součástky do aut. Navíc se USA podařilo paralyzovat rozhodovací orgán Světové obchodní organizace.

FT tvrdí, že po těchto situaci vyhrocujících krocích jsou šance na dohodu s EU nízké. WTO by měla letos vydat rozhodnutí k žalobě EU proti USA kvůli podpoře firmy Boeing. Do té doby se jen těžko pohneme z místa, uzavírají FT.

Ilustrační foto: Autor – Julian Herzog, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55711410

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.