Trump navrhuje velké škrty v rozpočtu

Americký prezident plánuje škrty ve výši 4,8 bilionu dolarů, které se týkají základní sociální sítě.

Škrty v této výši by měly být rozloženy do příštích deseti let. Trump chce zachovat snížení daní, ale navrhuje masivní snížení v sociální oblasti, napsaly noviny Financial Times.

Donald Trump sliboval, že bude snižovat deficity, ale děje se pravý opak, celkový deficit se blíží 1,1 bilionu dolarů, což je téměř 5 % HDP USA. Trump chce zvýšit výdaje na obranu a infrastrukturu, ale není pravděpodobné, že by takový plán prošel přes Sněmovnu reprezentantů, kde mají většinu Demokraté.

741 miliard na obranu je určeno i na rozvoj zbraní, které mají zastavit hrozbu Číny a Ruska. Hypersonické investice, to je to pravé slovo, zní z Pentagonu.

Vesmírné velitelství USA, které Trump inicioval a prosadil, má dostat 18 mld. dolarů. Trump chce jako první dostat lidi na Mars, připomínají FT.

Kde chce Trump škrtat? Především v sociálních programech, které se týkají programu Medicaid, který pokrývá zdravotní péči pro chudé, na půjčkách pro studenty, i na dávkách pro postižené.

Masivní škrty ve výši 21 % mají zasáhnout i kapitolu zahraniční pomoci, přestože USA tvrdí, že chtějí „čínské hrozbě“ čelit nejen diplomatickými, ale i ekonomickými iniciativami.

Nancy Pelosiová rozpočet tvrdě zkritizovala a uvedla, že je vidět, jaké Trump zastává hodnoty, když nemá žádnou úctu ke zdraví a životnímu standardu tvrdě pracujících Američanů.

Trump se ovšem snažil brzdit u škrtů, které by byly velice politicky nepopulární, tedy u sociálního zabezpečení a programu Medicare pro starší občany.

Trump pro tento rok očekává růst přes tři procenta, což je v rozporu s odhady FEDu i MMF, které počítají s růstem kolem dvou procent. Dokonce i ministr financí Steven Mnuchin varoval, že růst kolem tří procent se nemusí splnit, dle něj kvůli koronaviru a problémům firmy Boeing.

  • S !Argumentem jste v předstihu! O tomto tématu jsme naše čtenáře už informovali.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.