Erdogan požádal Rusko, ať v Sýrii „stojí stranou“

Turecko chce od Ruska, aby mu nechalo volnou cestu v Sýrii. Ze Sýrie se prý nestáhne.

Agentura Reuters informovala o tom, že Recep Tayyip Erdogan při hovoru s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem požádal, aby Rusko „stálo stranou“ a nechalo si to Turecko vyřídit se syrskými vládními silami samo. Během jednoho týdne bylo zabito 34 tureckých vojáků.

Syrské vládní síly, podpořené ze vzduchu Ruskem, se pustily do zásadního útoku na Idlib, což je poslední místo, které drží tzv. rebelové, podporovaní Tureckem.

Sýrie a Rusko provedly úder na strategické město Sarakeb, turecké síly zase udeřily na sídlo Hizballáhu, které se nachází nedaleko. Počet mrtvých a zraněných ukazuje, že jde o masivní útok na skupinu, za kterou stojí Írán.

Turecko se těmito kroky dostalo velmi blízko ke konfrontaci s Ruskem na syrském bitevním poli.

Erdogan si volal s Putinem a Reuters uvádí, že mu řekl, aby Rusko „stálo stranou“ a nechalo Turecko udělat to, co je nutné. Uvedl také, že Turecko nyní nemíní ze Sýrie odejít.

Ani další jednání mezi Ruskem a Tureckem nevedla k ukončení bojů.

Turecký ministr zahraničí uvedl, že Idlib může být vyřešen jen přímým setkáním mezi Putinem a Erdoganem, které se má uskutečnit 5. či 6. března. Po schůzce s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, turecký ministr zahraničí Cavusoglu uvedl, že Turecko chce, aby USA poslaly systém Patriot a tím podpořily jeho úsilí v Idlibu.

Zdá se, že americké ministerstvo zahraničí se pokusí Turecku pomoci v oblasti zpravodajských služeb, ale nezdá se, že by pomoc měla zahrnovat zapojení amerických jednotek.

Poté, co bylo zabito přes třicet tureckých vojáků, Turecko uvedlo, že nechá migranty volně proudit do Evropy. V Turecku se nachází asi 3,7 milionu syrských uprchlíků, ale jsou tu i Íránci, Afghánci a další. Turecko tvrdí, že další vlnu z Idlibu nemůže zvládnout. Násilí v Idlibu připravilo o domov další jeden milion civilistů, píše Reuters.

Prezident Erdogan nechal přejít hranici do Evropy asi 18 000 migrantů, ale číslo se může zvýšit až na 30 000 lidí. Řecko a Bulharsko už uvedlo, že migrantů nepustí. Řecká policie začala na migranty používat slzný plyn. Erdogan řekl, že EU má plnit své sliby a že se nebude starat o tolik migrantů a živit je.

Erdogan si stěžoval na pomalé posílání peněz na uprchlíky a požádal Angelu Merkelovou, aby peníze posílala přímo turecké vládě.

Do všeho se vložil i bulharský premiér Bojko Borisov, který chce hostit setkání na nejvyšší úrovni a vyřešit problém Sýrie a migrantů; sejde se také s Erdoganem.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.