Selhání ve velkém stylu

Miliardář Michael Bloomberg vydal pět set milionů dolarů jen za volební spoty. A nezískal nic, napsali v Německu.

Korespondent v USA Peter Mücke pro německou Tagesschau analyzuje propad Michaela Bloomberga, který usiloval o kandidaturu na amerického prezidenta.

Během uplynulých tří měsíců to Bloomberg, bývalý starosta New Yorku, roztočil ve velkém. Vydal pět set milionů dolarů jen za volební spoty. A nezískal nic. Už je ze hry venku. Nyní podpoří ve volebním klání Joe Bidena.

Zlé probuzení po krátkém a hodně drahém snu, tak shrnuje Bloombergovu volební kampaň Mücke. Ta Bloombergovi přinesla jen volební vítězství na Americké Samoi.

Miliardář vynechal předcházející volby a vše vsadil na tzv. “super-úterý”. Bloomberg uvedl, že pokud by dál pokračoval v kampani, pak by ohrozil hlavní cíl: porazit Donalda Trumpa. Před rokem Bloomberg svou kandidaturu vylučoval, ale v listopadu názor změnil. Nevěřil totiž v sílu bývalého viceprezidenta USA Bidena, v jeho schopnost prosadit se jako kandidát „středu.“

Prezident Trump si na Bloombergovi, kterého nazýval „mini Mike“ s odkazem na Bloombergovu výšku, smlsnul. Trump uvedl, že se jistě jednalo o Bloombergův nejhorší a nejtrapnější zážitek v životě. Nyní prý podle Trumpa Bloomberg vyhodí z okna své peníze tím, že bude podporovat Bidena.

Na závěr kampaně Bloomberg s patosem deklaroval, jak uvádí Mücke: „Naše kampaň za lepšího prezidenta je u konce. Ale naše kampaň za lepší Ameriku, za silnější Ameriku, za spravedlivější Ameriku, ta pokračuje. A společně to zvládneme.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Michael Bloomberg, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86504461

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.