Za dvacet let se ve Finsku zdvojnásobil počet chronicky chudých

Nový finský výzkum odlišil dlouhodobou a krátkodobou chudobu v zemi a ukázal na vývoj za dvacet let, mezi roky 1995 až 2014.

Během dvaceti let, tj. mezi roky 1995 až 2014, se ve Finsku zdvojnásobil počet lidí, kteří žijí v dlouhodobé chudobě, ukázal nový výzkum finského Ústavu pro ekonomický výzkum, VATT.

Podle výzkumníků má finská společnost dvě skupiny chudých. První skupina jsou lidé ocitající se ve stavu krátkodobé chudoby. Druhá skupina je tvořena lidmi, kteří žijí v dlouhodobé chudobě – v chudobě, která je dlouhotrvající a chronická.

Studie definuje dlouhodobou chudobu jako život pod hranicí chudoby po dobu deseti let. Mezi roky 1995 až 2004 bylo v takovém sociálním postavení 1,2 procenta populace, v letech 2004 – 2014 již 2,6 %. V reálných číslech se jedná o nárůst z asi 51 tisíc lidí na 116 tisíc lidí.

Výzkum zdůrazňuje nutnost rozlišení mezi chudobou dlouhodobou a krátkodobou, protože řešení každé z nich vyžaduje rozdílné politické kroky. Dále výzkum zjistil, že během 20 let se prodlužovala doba, kterou lidé strávili pod hranicí chudoby. Snížení chudoby se stává podle výzkumu těžší, pokud je chudoba chronická.

V roce 2017 žilo v 5 milionovém Finsku 13,7 % lidí v situaci krátkodobé i dlouhodobé chudoby. Chudoba nejvíce ohrožuje následující skupiny: nezaměstnané, živnostníky, důchodce a další jednotlivce, kteří se nepodílejí na trhu práce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.