Island zvažuje zavěšení krony na jinou měnu

Financial Times. Islandský ministr financí přiznal, že je neudržitelné mít volně plovoucí kurz islandské měny. Oznámení přišlo jen krátce poté, co Island zrušil kapitálové kontroly. Napsaly o tom Financial Times.

Není možné mít takto vysoké fluktuace krony, uvedl islandský ministr financí. Zvažuje se proto zavěšení krony buď na libru, nebo na euro.

Island byl tvrdě zasažen finanční krizí, jeho tři největší banky zkolabovaly a musel zavést kapitálové kontroly, aby ochránil svou měnu.

I díky turistickému boomu se islandské hospodářství zotavuje. V minulém roce v posledním čtvrtletí dosáhl růst 11 %. Existují proto obavy z přehřívání ekonomiky, které jsou podpořeny přílivem kapitálu do země, který lákají vyšší úrokové sazby.

„Stabilizace měny je další velký úkol,“ řekl islandský ministr financí.

Dřívější nápady, že by se krona měla zavěsit na kanadský dolar či norskou korunu odmítl jako „absurdní“ s tím, že obě dvě měny nedávno depreciovaly, zatímco islandská měna minulý rok zpevnila o 20%.

„Hlavní je zavěsit měnu na tu zemi, se kterou obchodujete. A když se tak rozhodnete, pak tím ovlivníte i budoucnost, budete s tou zemí i do budoucna více obchodovat.“

Ministr zároveň zlehčoval obavy z přehřívání islandské ekonomiky s tím, že cestovní ruch není něco, co by mohlo „explodovat.“ Zdůraznil také, že islandská vláda má vysoký přebytek rozpočtu. Připustil ovšem, že země je stále rozdělená. „Ekonomicky jsme se zotavili, ale sociálně ne. Lidé jsou naštvaní. Jsou skeptičtí vůči byznysu, bankám i politice.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.