Saudi Aramco osekává výdaje

Šok na ropném trhu je opravdu značný. Výdaje saúdské firmy se mají snížit až o 23 %.

Státní energetická firma se musí přizpůsobit nízkým cenám ropy. Informují o tom noviny Financial Times.

Saudi Aramco snižuje výdaje a připravuje se tak na delší období nízkých cen. Dopady na firmu budou značné. Cenová válka vypukla poté, co se rozpadlo ropné spojenectví mezi Saúdskou Arábií a Ruskem.

Výdaje se mají snížit až o 23 %. Šok na ropném trhu je opravdu značný: když Saudi Aramco vstupovala na burzu, stál barel Brentu kolem 64 dolarů, nyní je to asi 34 dolarů.

Saúdové reagují na ruské rozhodnutí nepřipojit se k další vlně snížení těžby, tentokrát kvůli koronaviru a jeho dopadům na světovou ekonomiku, pustili se do cenové války a budou těžit na maximum, až 12,3 milionu barelů za den.

Je to o 2,6 mb/d více než nyní, takže se čekává, že Saúdové zaplaví trh.

Když se jednalo o vstupu na burzu, bylo patrné, že se Saudi Aramco snažilo prezentovat jako běžná ropná firma. Nyní je ale vidět, do jaké míry je řízena státem, který vlastní 98 % firmy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.