Ve Finsku už uvažují o dlouhodobých dopadech koronaviru na práci

Země zažívá kvůli epidemii boom práce z domova. Odborníci se domnívají, že se jedná o jev, který ovlivní budoucnost pracovní praxe v zemi.

Velké množství lidí ve Finsku nyní pracuje z domova. Důvodem je epidemie koronaviru, kvůli které zdejší vláda od středy přistoupila k vyhlášení stavu nouze. Vláda, Ústav pro zaměstnanecké zdraví a také celá řada zaměstnavatelů už před tím doporučila lidem „tele-dojíždění“ do práce.

Nynější nárůst práce z domova může vést až k permanentním změnám v pracovním životě. Podle názoru experta Miky Tuuliainena z Finské průmyslové konfederace bude tento trend, nyní spojený s koronavirem, pokračovat.

Práce na dálku či „tele-dojíždění“ je na vzestupu v posledních dvou dekádách. Je jasné, že ne každý může pracovat touto formou, ale odhaduje se, že asi polovina všech zaměstnanců v zemi plní dnes aspoň některé své pracovní povinnosti elektronicky, na dálku.

Koronavirus nečekal na názor manažerů jednotlivých finských firem, ve kterých dnes panuje různá praxe ohledně práce z domova. Firmy jsou nyní donuceny umožnit zaměstnancům plnění pracovní povinnosti na dálku. Podle Tuuliainena představuje současný strav zatěžkávací test pro celé Finsko.

Finská odbornice na sociální politiku Satu Ojalová vidí boom práce na dálku, který přinesla epidemie koronaviru, jako něco, co dá společnostem důvod pro nové zhodnocení dosavadní pracovní praxe: „Až se věci vrátí k normálu, můžeme začít uvažovat o tom, co fungovalo lépe ve starém stylu a co pracovalo nejlépe v kontextu tele-dojíždění.“

Také další finská odbornice na pracovní život Anu Järvensivuová považuje současný stav za něco, co bude mít široký dopad. Vidí to jako dlouho očekávaný impulz pro opravdovou politickou změnu. „Dlouho jsme uvažovali o digitalizaci, nyní můžeme nejlepším způsobem zúrodnit její využití. Jsme pod tlakem vytvořit na mnoha pracovních místech digitální praxi,“ říká Järvensivuová.

Odbornice podobně jako její kolegové dále předpokládá, že kroky, které byly nyní zavedeny v rámci boje proti šíření nebezpečného viru, budou mít dlouhodobé důsledky a změní nejen práci, ale i společnost. Nikdo ovšem nyní netuší, jakým směrem změny povedou. Järvensivuová nicméně míní, že návrat do stavu před současnými opatřeními se očekávat nedá.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.