Čína pokročila ve vývoji svojí digitální měny

Současná pandemie koronaviru a také hospodářské zpomalení zřejmě přispěje k urychlení vývoje digitálního jüanu.

Čínská centrální banka oznámila, že dokončila další kroky k zavedení digitální národní měny. Podle informací státních novin Global Times čínská centrální banka dokončila vývoj digitální měny na základě spolupráce se soukromými společnostmi. V danou chvíli banka připravuje návrhy nových zákonů o digitální měně.

Alipay, finanční součást firmy Alibaba, má mít podle dřívějších informací hned pět patentů potřebných k rozvoji digitální měny.

Čínská centrální banka už dříve potvrdila, že příprava digitálního jüanu jde hladce a že v rozvoji bude pokračovat v roce 2020. V Číně se na digitální měně pracuje od roku 2014. Datum zahájení fungování je ale zatím neznámé. Podle informací Global Times by měla současná pandemie koronaviru a také hospodářské zpomalení přispět k urychlení vývoje digitální měny.

Podle čínského výzkumníka v oboru technologie blockchain Cchao Jena by digitální měna pomohla právě v případě, že by Čína v rámci úrokové politiky sáhla k negativním úrokům v oblasti komerčních a běžných půjček.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.