Francouzský guvernér centrální banky chce tisknout peníze a předat je firmám

Z Francie zaznívají hlasy, že právě předání peněz firmám by bylo elegantní cestou, jak „vymazat“ půjčky poskytnuté malým a středním firmám.

Francouzský guvernér centrální banky, Francois Villeroy de Galhau, řekl, že si umí představit v deflačním prostředí tisk peněz a následně jejich rozdání firmám. Jednalo by se tedy o přímé financování firem, někdy se hovoří o „helikoptérových penězích.“

Evropská centrální banka (ECB) se již dala do akce a nakupuje ve velkém státní i soukromé dluhopisy. Idea peněz rozhazovaných z helikoptéry, které by se předávaly přímo jednotlivcům, či firmám, by ale jistě v ECB narazila na tvrdý odpor Německa. Guvernér německé Bundesbanky si již postěžoval, že s tímto způsobem „zamlžuje“ hranice mezi monetární a fiskální politikou.

Příklady tohoto typu politiky najdeme v USA či Hongkongu.

Francouzský guvernér uvádí, že smlouvy zakazují monetární financování vlád, takže si dokáže představit trvalý mechanismus vytváření peněz a jejich předávání firmám. Upozornil také na další pokles inflace, která se v eurozóně nachází hluboko pod inflačním cílem 2 %.

Zdá se, že francouzský guvernér možnost nadhodil do „debaty“, ale řada ekonomů už ECB vyzývá, aby vzhledem k tomu, jak se zvýší dluhy států, zvažovala tyto možnosti, především přímé financování vládního deficitu.

Z Francie zaznívají hlasy, že právě předání peněz firmám (když to u vlády není možné) by bylo elegantní cestou, jak „vymazat“ půjčky poskytnuté malým a středním firmám. Jiní ekonomové přiznávají, že ECB už toho moc dělat nemůže. Přesto si myslí, že spíš rozšíří současné programy, než by se pustila do vod „helikoptérových peněz.“

Ilustrační foto: Autor – Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63497130

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.