Jižní Korea: Prezident Mun rekordně uspěl ve volbách

Parlamentní volby byly hlasováním o směřování země v pandemii. Konaly se za zvláštních opatření pandemii navzdory.

Vládnoucí strana prezidenta Mun Če-ina získala v parlamentních volbách v Jižní Koreji absolutní většinu. Volby byly hlasováním o směřování země v pandemii a navzdory ní se také konaly.

Levicová vládnoucí strana prezidenta Mun Če-ina získala drtivé vítězství a absolutní většinu. Bude mít nejméně 163 křesel ze tří set.

Ještě před pár měsíci byl prezident Mun v těžké pozici i kvůli postoji vůči Severní Koreji, tvrdí článek Tagesschau. Úspěchy jeho vlády v zadržení pandemie mu ale daly křídla. Volby se uskutečnily za přísných bezpečnostních opatření. Volební účast byla velice vysoká, 66,2 %. Voliči museli mít roušky, rukavice a udržovat rozestupy.

U volebních místností se navíc měřila teplota. Voliči v karanténě volili ve zvláštních uzavřených místnostech. Virus se zdá být pod kontrolou díky rozsáhlému testování a izolaci osob. Už asi týden hlásí země zhruba 40 nových nakažených denně. V zemi bylo pozitivně testováno 11 000 lidi, zemřelo jich již přes dvě stě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.