Polsko si chce dupnout na daňové ráje

Polský ministr financí také uvažuje o přeshraniční uhlíkové dani či o digitální dani.

Polský ministr financí Tadeusz Kościński říká, že si Evropská unie kvůli koronaviru a následným nákladům na oživení musí došlápnout na daňové ráje. Ministři financí EU budou probírat nový rozpočet a také návrh Francie na stimulační balíček ve výši 500 mld. euro.

Polsko plán podporuje, ale tvrdí, že je potřeba na financování najít nové zdroje a ne pouze realokovat staré. Polský ministr financí tvrdí, že je potřeba najít zdroje, které neublíží evropské ekonomice, což by mělo zahrnovat jednak tvrdý postup vůči daňovým rájům, dále daň z finančních transakcí, uhlíkovou daň a digitální daň.

Polský ministr je toho názoru, že je směšné dívat se, kde se dá co najít v EU, zatímco některé firmy posílají obrovské částky do USA. Polsko počítá s propadem ekonomiky ke 4,5 % HDP a také s nárůstem nezaměstnanosti. Rozpočet byl původně plánován jako vyrovnaný, ale nyní bude deficitní. Polsko tvrdí, že míra oživení bude záležet i na dalších zemích.

Vhodná by proto byla komplexní odezva z celé EU, a to vzhledem k propojenosti mezi jednotlivými zeměmi. Kościński uvedl, že jde o velký test solidarity v EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.