Argentina se kvůli krizi stahuje z obchodních jednání bloku MERCOSUR

Jako důvod stažení se z jednání uvádí vláda globální nejistotu a rozdílné hospodářské priority.

Argentina se stáhla z probíhajících i budoucích rozhovorů, které se týkají obchodního bloku MERCOSUR. Důvodem tohoto rozhodnutí jsou ekonomické priority a dopady krize spojené s nemocí COVID-19.

Podle politické opozice ale povede neúčast na obchodních jednáních ke zhoršení ekonomické krize v Argentině.

O tom, že se vláda prezidenta Alberta Fernándeze rozhodla pro stažení z jednání v rámci jihoamerického ekonomického bloku (MERCOSUR), informovala v pátek 24. dubna současná předsednická země bloku, Paraguay. Argentinská vláda ve svém sobotním prohlášení sdělila, že regionální integraci dále podporuje, ale globální nejistota a ekonomická situace ji vedou k tomu, aby se z jednání stáhla. Podle argentinského ambasadora při OSN je tento krok spojený se snahou vlády chránit argentinské firmy a práci.

Krok ovlivní probíhající jednání s Jižní Koreou, Singapurem, Libanonem, Kanadou a Indií. Neovlivní ale argentinskou participaci v již dosažených dohodách, včetně té s Evropskou unií.

Argentinská opozice, kterou reprezentuje koalice Juntos por el Cambio, tvrdí, že si země uzavírá nové trhy v době, kdy je bude potřebovat: „Aby se (Argentina) dostala z krize, potřebuje více trhů, ne méně“.

Argentina je nyní v karanténě v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19. Podle MMF by se její ekonomika měla v letošním roce zmenšit o 5,7 % HDP. Vláda Alberta Fernándeze se snaží vyjednat podmínky pro restrukturalizaci dluhu země v hodnotě 65 miliard dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.