V americkém Kongresu navrhují nové sankce proti Rusku za narušení lidských práv

Kongres navrhuje rezoluci o propuštění politických vězňů a požaduje zavedení dalších protiruských sankcí.

Američtí zákonodárci v rezoluci požadují, aby Rusko okamžitě osvobodilo politické vězně, jinak USA posílí sankce proti Rusku. Zvláštní zájem mají na případech, kdy se za mříže dostávají opoziční politici, žurnalisté a aktivisté.

Rezoluce navrhuje administrativě Donalda Trumpa, aby posílila současné sankce proti Rusku kvůli porušování lidských práv. Zákonodárci Kongresu USA požadují, aby ruské úřady okamžitě propustily politické vězně a zaměřují se na věznění představitelů opozice, novinářů a aktivistů.

První sankce proti Ruské federaci zavedly Spojené státy v roce 2013 v souvislosti s případem Magnitského. Smrt právníka Sergeje Magnitského je spojována s vyšetřováním, které vedl v případu systémové korupce týkající se vracení daní, na které se mohli podílet ruští činovníci a silovici (úředníci a členové bezpečnostních složek).

Největší balíček amerických sankcí proti Rusku byl spojen s připojením/anexí Krymu a s událostmi na ukrajinském Donbase. Další sankce zavedly USA v roce 2015 za kybernetické útoky. V roce 2017 Donald Trump podepsal zákon CAATSA, který přinesl další omezení proti Íránu, Severní Koreji a Rusku. Vedle toho Spojené státy zavedly vůči Rusku omezení i v souvislosti s jeho politikou v Sýrii, za podporu Venezuely a Severní Koreje. Zatím poslední balíček sankcí na ruské exporty některých technologií reagoval v roce 2018 na dosud nevyšetřený pokus o vraždu bývalého pracovníka ruské GRU Sergeje Skripala na území Velké Británie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.