Mrtvý Kim? Západní média Severní Koreji nerozumějí a podle toho také „informují“

Fiasko s údajnou „smrtí“ Kim Čong-una není první podobný případ, protože západní média postrádají znalosti (i porozumění) severokorejské politiky a reálií.

Opakovaná fiaska západních médií pří informování o vývoji v Severní Koreji ukazují na dva problémy: nedostatek porozumění a nedostatek expertízy, napsal Se-Wung Koo pro Al Jazeeru.

Po dvaceti dnech absence konečně přišel důkaz, že severokorejský lídr žije a je zdráv  – severokorejské agentury vydaly informaci o Kim Čong-unově návštěvě podniku na výrobu hnojiv. V rozporu se všemi spekulacemi mezinárodních médií se Kim na smrtelné posteli evidentně neocitl.

Západní média a jejich způsob informování se tak ukázaly jako fiasko, které nevypovídá nic dobrého o kvalitě zpravodajství o Severní Koreji.

Spekulace se objevily v NK Daily (zpravodajský web North Korea Daily), který se často spoléhá na anonymní zdroje ze Severní Koreje, operaci srdce severokorejského lídra mu potvrdilo hned několik severokorejských zdrojů. NK Daily přitom nemá nejlepší reputaci ohledně přesnosti informací. Ostatně i anglická verze zmíněného článku byla později opravena, nepsala již o operaci, ale jen o „kardiovaskulární proceduře“.

Následně ale CNN pustila do světa zprávu s dramatickým titulkem, že podle dvou amerických zdrojů je Kim v ohrožení života. Podobně postupovala i další americká média. Spekulovalo se dokonce o smrti severokorejského lídra i o tom, kdo ho nahradí.

V Jižní Koreji vedly tyto zprávy k pochybnostem, zda místním pozorovatelům Severní Koreje něco neušlo, když tvrdili, že k „ničemu výjimečnému nedošlo“.

Je sice pravda, že se tu prostor pro spekulace otevřel, neboť Kim se z neznámých důvodů nezúčastnil ceremoniálu k uctění svého děda. I tak ale nebyl dostatek důvodů pro spekulace o nástupnictví.

Nejde rozhodně o první informační fiasko západních médií týkající se informovaní o Severní Koreji. Příkladem je článek z prosince 2018 v New York Times, který na základě satelitních snímků dokazoval, že Kim porušuje dohodu uzavřenou s Donaldem Trumpem v Singapuru v červnu 2018. Ve skutečnosti snímky pocházely z března 2018, což ovšem nebránilo dalšímu šíření zprávy.

Západní média jsou rychle ochotna obviňovat Severní Koreu za svoje vlastní chyby. Odvolávají se na to, že severokorejský režim neposkytuje dost informací. Snaha přinášet informace o této zemi ale neomlouvá články, které obsahují polopravdy nebo jsou ignorantské.

Autor článku uvádí i další případ špatného informování. Týká se Trumpova rozhodnutí po summitu v roce 2018 nepořádat na poloostrově pravidelné společné cvičení americké a jihokorejské armády. Západní média jeho rozhodnutí prezentovala jako „nevítané překvapení“ pro jihokorejskou vládu, což ukázalo na neznalost regionální politiky. Prezident Mun Če-in se dlouhodobě snaží prosazovat na poloostrově mírovou politiku a pozastavení vojenských cvičení s ní bylo v souladu.

Zahraniční reportéři nevládnou korejštinou, což je pro informování o Severní Koreji zásadní problém. Globálně poskytují informace a analýzy anglicky mluvící analytici, kteří většinou nemají, podle uváděných životopisů, žádné znalosti o Severní Koreji. Jsou tak vylučovány hlasy expertů, kteří nemluví anglicky. Kdyby se západní média zajímala o mínění jihokorejských odborníků spíš než o různě motivované komentáře severokorejských uprchlíků, věděla by, kterým spekulacím a drbům nemají věnovat pozornost.

Již dva týdny před objevením se Kim Čong-una na veřejnosti hned několik jihokorejských odborníků tvrdilo, že Kimově absenci není nutné přikládat takový význam, zpochybňovali nouzovou situaci v Severní Koreji. A ukázalo se, že měli pravdu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.