Německé úřady nesmějí používat aplikaci WhatsApp

Důvodem je ochrana dat a soukromí a poskytování metadat vzkazů společnosti Facebook, Inc., která WhatsApp vlastní.

Německý komisař pro datové soukromí Ulrich Kelber zakázal německým federálním úřadům a institucím jakékoliv využití aplikace WhatsApp, i když ji během pandemie některé německé instituce využívaly.

Kelber v dopise německým úřadům napsal, že vládní organizace musí i v těžkých časech respektovat ochranu dat. Jednalo se o reakci na stížnosti, že nejmenované německé úřady aplikaci využívaly.

Aplikace WhatsApp patří pod společnost Facebook, Inc. Kelber zdůraznil, že s každým odesláním vzkazu se WhatsAppu dávají k dispozici také metadata, která pak získává Facebook Inc. jako vlastník aplikace. Podle Kelbera to přispívá k rostoucí zásobě osobních profilů.

WhatsApp na tato slova reagoval odmítavě s tím, že k předávání dat o uživatelích Facebooku nedochází. Podle mluvčího společnosti nemůže WhatsApp posílané vzkazy číst, protože jsou od počátku zašifrované. Vzkazy na aplikaci WhatsApp tak prý mohou číst jenom lidé, kteří si je napsali a poslali, ale nikoliv WhatsApp, Facebook nebo jiná komerční služba.

Kelber v posledních týdnech vstoupil také do německé debaty o virovém stopování a očkovacích aplikacích a varoval, že osobní zdravotní data lidí musejí být v online oblasti zvláště chráněna.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.