Pandemie se stala „hodinou států“ a ne Evropy, říká Heinz Bierbaum

Předseda strany Evropská levice v rozhovoru dále řekl, že budoucnost EU je bez radikální změny je nejistá. Za velmi nejistý označil ale i konec neoliberálních škrtů…

Předseda panevropské strany Evropská levice, Heinz Bierbaum (DieLinke) v rozhovoru označil situaci levicových stran v Evropě za problematickou a připomenul, že v květnu 2019 obdržela tato strana (v EP ji reprezentuje frakce Evropská sjednocená levice-Severská zelená levice, GUE-NGL) porážku ve volbách do Evropského parlamentu. Bierbaum vyslovil názor, že důvodem bylo mimo jiné to, že strany EL se ve volbách nedovedly prezentovat v současných podmínkách jako politická alternativa.

Bierbaum považuje dnešní kontext pandemie a post-pandemického vývoje za stěžejní pro budoucnost celé strany. To, jak bude strana nyní jednat a jaký program a politiku nabídne, určí její budoucnost, řekl dále.

S ohledem na řešení pandemie Bierbaum sdělil, že ani Evropská unie a ani národní státy v tomto testu adekvátně neobstály. Ovšem pandemie se nestala „hodinou Evropy“, jak by měla, ale „hodinou národních států a vlád“, dodal. Bierbaum zdůraznil, že například i německá vláda nejednala velmi evropsky.

Z hlediska prvních lekcí z pandemie uvedl Bierbaum, že bude nutné znovu promyslet celý sociální a ekonomický systém. „Zjistili jsme, že stav evropského zdravotnictví je velmi slabý“, řekl dále předseda strany Evropská levice. Tento stav je podle Bierbauma důsledkem škrtové politiky a privatizace zdravotnictví a celkově veřejného sektoru. Podle Bierbauma nastal čas na nové přemýšlení o politické etice.

Bierbaum míní, že odklon od neoliberalismu a od škrtů je velmi nejistý i v post-pandemické situaci. V danou chvíli jsou důležité součásti škrtové politiky suspendovány, například maastrichtská kritéria pro deficit a zadlužení nebo stabilizační pakt (nebo v Německu dluhová brzda). Bierbaum má ale obavu, že po skončení krize se vládnoucí třídy vrátí k neoliberalismu a škrtové politice. Na druhou stranu je zde příležitost k tomu, aby k takovému vývoji nedošlo, protože veřejné mínění je nyní naladěno proti této formě politiky. Existuje příležitost pro změnu politického klimatu, pro konec neoliberální politiky. Bierbaum zároveň vidí nebezpečí nacionalistické autoritářské reakce na pandemii, zatímco levicové a progresivní síly jsou v nepříznivé situaci.

Pandemická krize se nestala „hodinou Evropy“, což není dobrá zpráva o evropské integraci. Bierbaum zdůraznil, že podle jeho názoru se EU nachází v hluboké, existenciální krizi. Bez opravdu radikální změny politiky je budoucnost EU nejistá.

Jedním z návrhu levicových stran je vytvoření Evropského zdravotního fondu, dále radikální změna ekonomické politiky v EU, která zahrnuje investiční plány do důležitých sektorů, které umožní udržitelnou budoucnost. Bierbaum zdůraznil, že levicová koncepce zeleného údělu se značně liší od toho, který navrhla Evropská komise, protože v levicové interpretaci se jedná o snahu překonání současného ekonomického systému. Evropská levice podporuje také evropský fond pro obnovu, který navrhlo Portugalsko.

Bierbaum dále přiznal, že mezi evropskými levicovými uskupeními chybí zatím shoda na tom, jaké kompetence by se měly přesouvat na evropskou úroveň. Shoda není ani ohledně konkrétních ekonomických politik, což znamená nutnost vedení intenzívní debaty na tato témata.

Předseda Evropské levice míní, že hlavní roli pro ekonomický stimul v EU má sehrát Evropská centrální banka. Ocitáme se ve velmi těžké krizi a návrat k předešlému stavu nebude možný, řekl dále. Levice má za úkol nabídnout alternativu k pravicovému a autoritářskému řešení krize celého systému.

Informace přinášíme ve spolupráci s Transform!Europe.

Ilustrační foto: Autor – Blömke/Kosinsky/Tschöpenear,  CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32874610

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.