Argentina v pátek defaultovala

Devátý default Argentiny se zřejmě týká 503 milionů dolarů v úrocích. Jeho dopady záleží na výsledku jednání o restrukturalizaci dluhu v hodnotě 65 miliard dolarů.

Argentina v pátek nesplatila asi 500 milionů dolarů, tvrdí věřitelé a ratingové agentury. Jedná se zřejmě o devátý suverénní default Argentiny v kontextu vyjednávání o restrukturalizaci dluhu s věřiteli, informovala v sobotu agentura Reuters.

K pátečnímu defaultu došlo v době dalšího jednání o restrukturalizace celkového dluhu země, který činí 65 miliard dolarů. Argentinský ministr ekonomiky Martín Guzmán řekl, že rozhovory probíhají v pozitivním duchu. I další zdroj, který má k rozhovorům blízko, sdělil agentuře Reuters, že se rozhovory vyvíjejí dobře.

Pokračování rozhovorů ukazuje na to, že se obě strany snaží vyhnout scénáři, který by znamenal chaotický default, roky vyjednávání a ochromení země, která patří k velkým vývozcům obilnin na světový trh.

Argentina nyní posunula lhůtu dohody o restrukturalizaci dluhu na 2. června.

Podle slov Gabriela Torrese z agentury Moody’s Argentina nesplatila 503 milionů dolarů, jejichž splatnost připadala na 22. dubna. Torres předpokládá, že tento default zkomplikuje probíhající jednání.

Argentina dala předem najevo, že splátku 503 milionů dolarů nesplatí a že ji považuje za součást vyjednávání, které právě probíhá.

Zdá se, že věřitelé nepodniknou vůči Argentině okamžité kroky s ohledem na to, že jednání o restrukturalizaci dluhu Argentiny probíhají dobře. Někteří věřitelé Argentiny ale dali najevo, že současný default by mohl v případě, že nedojde k rychlému řešení, omezit přístup země na mezinárodní kapitálové trhy, což by dál poškodilo argentinskou ekonomiku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.