Čína si poprvé po třiceti letech nebude stanovovat cíl HDP

Čínská ekonomika poklesla, ale Peking oznámil navýšení zbrojních výdajů.

Čínské Národní lidové shromáždění poprvé upustilo od stanovení cíle HDP. Kvůli pandemii bylo setkání zákonodárců o tři měsíce odloženo. Cíl HDP bývá pravidelnou součástí zprávy shromáždění. V prvním čtvrtletí se čínská ekonomika propadla skoro o 7 %. Analytici očekávají, že nedosáhne ani poloviny původně plánovaného růstu 6,1 %. Navzdory ekonomickému poklesu ale Čína zvýší výdaje na zbrojení.

Čínský premiér uvedl, že Čína nestanovila cíl HDP kvůli tomu, že zahraniční podmínky jsou velice nejisté, nikoliv kvůli domácí situaci.

Čínský premiér zdůraznil, že hodnota lidského života je mnohem důležitější než HDP a že zpomalení HDP je cena, kterou Čína zaplatila za opatření směřovaná k záchraně lidských životů.

Odklon čínského vedení od stanovení cíle HDP je také chápán jako zásadní posun země: nehodlá dosahovat růstu za každou cenu, spíše se chce posunout ke kvalitnímu růstu a udržitelnosti. Čínská vláda prohloubí deficit a v rámci boje proti koronaviru bude vydávat nové dluhopisy.

I když se zdá, že Čína epidemii zastavila, bude čínské vedení i nadále řešit těžké úkoly, například nárůst nezaměstnanosti. Také malé a střední firmy budou čelit těžkostem, objevují se rizika ve finančním sektoru, zvláštním případem pak jsou napjaté vztahy s USA.

Peking také rozčiluje americká podpora Tchaj-wanu.

Co se výdajů na zbrojení týká, stockholmský SIPRI odhaduje, že skutečné výdaje USA na zbrojení činí 38 % celkových světových výdajů, konkrétně se jedná o částku 732 mld. dolarů. Čínské výdaje jsou odhadovány na 216 mld. dolarů.

Čínské státní noviny Global Times píší, že Čína musí navýšit svou ozbrojenou sílu kvůli odstrašení USA, aby nebyla tvrdě napadena.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.