Čína slibuje dodržení klimatických závazků

Země patří k největším znečišťovatelům. Peking přislíbil dodržování Pařížské dohody o klimatu i v podmínkách postpandemické obnovy ekonomiky.

Čína ústy svého ministerstva životního prostředí přislíbila, že je i nadále rozhodnuta plnit podmínky dané Pařížskou dohodou o klimatu, a to navzdory pandemii.

Země je největším producentem emisí skleníkových plynů a přislíbila, že emise omezí o 40 až 50 % ve srovnání s objemem v letech 2005-2020. Jedná se o dioxinové emise na jednu jednotku HDP. Minulý rok si Čína zadala dokonce ambicióznější plán snižování emisí, ale neuvedla přesná čísla.

Vládní vědci a analytici mají ale obavy, že Čína bude mít s dosažením těchto cílů v letošním roce problém, protože se v rámci nastartování ekonomiky obrátila k projektům spoléhajícím se na těžký průmysl a k projektům náročným na využití uhlíku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.