Policejní střelba v USA je pro Afroameričany 2,5 krát vyšším rizikem

Téměř ve všech federálních státech čelí Afroameričané mnohem vyšším rizikům, že je policisté zastřelí než jejich spoluobčané světlé barvy pleti.

Data, která zveřejnila výzkumná advokační skupina Mapping Police Violence, ukazují na rozsah problému policejního násilí na Afroameričanech v USA. Infografika televize Al Jazeera shromáždila informace z let 2013 až 2019. V této době policie celkově v USA zabila 7666 lidí. Policejní zabití  se v USA disproporčně týkají právě Afroameričanů. V USA žije celkem jen 13 % Afroameričanů, přičemž mají 2,5krát vyšší šanci být zastřeleni policistou než bílí Američané.

Mapa, kterou najdete v interaktivní podobě zde, ukazuje, jak disproporční jsou zabití v 50 státech USA.

Není překvapením, že nejvyšší počty policisty zastřelených Afroameričanů mají státy Kalifornie, Texas a Florida.  Nicméně s ohledem na přepočty vzhledem k velikosti populace a demografii platí v téměř všech federálních státech, že Afroameričané čelí mnohem vyšším rizikům, že je policisté zastřelí, a to v porovnání s bělochy.

Například ve státě Utah činí Afroameričané jenom 1,06 % celkové populace, ale mají 10 % ze zastřelených místní policií v posledních sedmi letech.  V Minnesotě mají Afroameričané skoro 4x vyšší „šance“ na zastřelení policejním důstojníkem. V Minnesotě je 5 % afroamerické populace, ale mezi zastřelenými čítá 20 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.