Protesty USA zažehly v Belgii debatu o vlastním kolonialismu

V belgické společnosti oživla debata o odstranění pomníků koloniálního krále Leopolda II. a o rasismu.

Protesty v USA proti rasismu a policejnímu násilí  zažehly v Belgii znovu debatu o belgickém kolonialismu. Došlo také k poškození několika pomníků belgického krále Leopolda II., který je osobně spojován s koloniálním vykořisťováním Konga.

Vandalizace se dotkla hned několika soch krále Leopolda II. a ve společnosti začala znovu debata o jejich odstranění. Leopold II. je kritizován za to, že Kongo, které bylo jeho osobním vlastnictvím, vykořisťoval pro vlastní zisk. Kongo se stalo belgickou kolonií až v roce 1908, do té doby a to od roku 1885 bylo jako „Svobodný stát Kongo“ v majetku krále Leopolda II.  Kolonizace Konga stála podle různých odhadů, které jsou předmětem sporů, životy mezi jedním až patnácti milionů místních lidí.

V Belgii vznikly tento týden dvě petice, které požadují odstranění soch koloniálního krále z prostoru hlavního města Bruselu. První z nich už podepsalo 40 tisíc lidí. Na ilustrační fotce tohoto článku je pomník Leopolda II. v Arlonu, na kterém stojí: „Vykonal jsem práci v Kongu v zájmu civilizace a pro dobro Belgie“.

Belgická premiérka Sophie Wilmesová už v rámci debaty v parlamentu přislíbila obnovení práce mezirezortní komise proti rasismu. Komise se k práci má vrátit po pauze způsobené koronavirovou pandemií.  Parlamentní debaty o rasismu se neúčastnily jenom dvě belgické strany, vlámská nacionalistická strana N-VA a také krajně pravicová Vlaams Belang. Poslankyně vlámské strany Zelených Jessika Soors obě strany vyzvala k aktivní účasti v debatě o rasismu.

Belgie očekává během víkendu řadu protestů proti rasismu. Zatím ale žádná z těchto akcí nebyla povolena; v Belgii platí epidemiologická opatření.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.