Nechutné, drzé a arogantní, říká Jan Schneider o “ricinové aféře” v rozhovoru o úloze zpravodajství

S bezpečnostním analytikem Janem Schneiderem jsme hovořili o významu a úloze zpravodajských služeb, o vztazích mezi diplomacii a zpravodajstvím a také o nedávné ricinové aféře v Česku.

Dnešní rozsáhlý rozhovor s Janem Schneiderem sledujeme úlohu zpravodajských služeb nejen ale hlavně v České republice. K čemu zpravodajské služby jsou a jak dnes plní svoje funkce? Mají mít veřejnou roli a ovlivňovat veřejné mínění? Jaké jsou hlavní problémy českých zpravodajských služeb? Proč konkrétně BIS nemohla v 90. letech plnit roli, která jí za zákona příslušela? Je dnes BIS zpolizována? Jaké informace máme dnes chránit?

Jaký je dnešní vztah mezi diplomacii a zpravodajstvím? Proč funguje zpravodajství podobně jako fotbal?  Co jsme se (ne)dozvěděli ohledně ricinové aféry? Jak je to s rolí ruských diplomatů v České republice a je nějak výjimečná? Proč největší zpravodajské souboje dnes probíhají mezi západními zeměmi?

Celý rozhovor s Janem Scheiderem k poslechu najdete zde (stačí kliknout na šipku přehrávání):

Milé čtenářky a milí čtenáři,

děkujeme, že nezapomínáte na dobrovolnou podporu naší práce. Multimediální obsah, včetně podcastů, ale i běžný každodenní provoz !Argumentu můžete podpořit zde a podle vlastní úvahy a možností. Jsme s vámi, v časech dobrých i horších, zůstaňte s námi! Vaše předplatné je veledůležitým příspěvkem k obsahu časopisu – umožňuje ho. Děkujeme!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.