Indie narušila konsensus, tvrdí Peking

Podle oficiálního vyjádření čínského ministerstva obrany nese vinu za krvavou potyčku na sporné hranici Indie.

Čínské ministerstvo obrany ve středu sdělilo, že za potyčku na sporné hranici mezi Indií a Čínou nese odpovědnost Indie. Podle čínského vyjádřená Indie narušila platný konsensus mezi oběma zeměmi a přistoupila k jednostranné provokaci. Vyjádření ministerstvo publikovalo ve středu na sociálních sítích, informovala agentura Reuters. Reakce Indie na obvinění nebyla v době přípravy článku k dispozici. Údálosti sledujeme.

K pohraniční potyčce, která skončila smrtí indických i čínských vojáků, došlo v minulém týdnu. Jedná se o první krvavý incident na sporné hranici mezi Čínou a Indií za dlouhé desítky let. Potyčka zvýšila napětí mezi oběma sousedy. Spor se vede o hranici v délce 3500 km v hornatém prostředí Himalájí. Nynější incident je vážný. Je to poprvé od roku 1962, kdy došlo k fyzické konfrontaci mezi vojenskými jednotkami obou států, jaderných velmocí.

Ilustrační foto: Autor –  Indrajit Das – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33075007

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.