Kerčský most otevřen pro železniční nákladní dopravu

Ročně by nová trasa měla umožnit přepravu asi 13 milionů tun nákladu mezi pevninským Ruskem a poloostrovem Krym.

Rusko zprovoznilo Kerčský (nebo Krymský) most pro železniční nákladní dopravu. 30. června po mostě přejely první dvě železniční nákladní soupravy. Slavnostního zahájení nákladní dopravy po železnici se zúčastnili ministr dopravy Jevgenij Ditrich, gubernátor Sevastopole Michail Razvožajev a gubernátor Krymu Sergej Aksenov.

Ministr Ditrich předpokládá, že železniční nákladní doprava přes most poroste a z 50 % nahradí dosavadní kamionovou dopravu. K hlavním nákladním artiklům patří obilí, ropné produkty a stavební materiál nebo trubky. Krymský gubernátor Aksenov označil trasu za důležitý příspěvek pro rozvoj regionální ekonomiky a dodal, že Krym se nyní neliší od ostatních regionů Ruské federace.

Předseda krymského regionálního parlamentu Vladimir Konstantinov řekl, že otevření železniční nákladní dopravy přinese Krymu návrat k dřívější ekonomické síle. Konstantinov připomenul, že Ukrajina blokuje železniční dopravu na poloostrov, ale Krym tuto dopravní blokádu vydržel.

Kerčský či Krymský most je 19 km dlouhý a spojuje pevninské Rusko s poloostrovem Krym. Osobní železniční doprava byla zahájena na konci roku 2019 a od té doby přepravila asi třičtvrtě milionu pasažérů. Předpokládá se, že po této trase může být ročně přepraveno 13 milionů tun nákladu.

Krym byl k Rusku připojen v březnu 2014 na základě referenda, se kterým nesouhlasila Ukrajina. Poloostrov byl jako autonomní republika po rozpadu SSSR součástí samostatné Ukrajiny. Ukrajina i většina států světového společenství Krym jako legitimní součást Ruské federace neuznávají.

Ilustrační foto: Autor – Rosavtodor.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85232128

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.