Výměna premiéra ale ne výměna kurzu

Emmanuel Macron vyměnil premiéra, ale nezměnil ani vlastní politiku a ani politický styl. Je to cesta k oživení prezidentova politického postavení?

Komentátor Ben Hall pro Financial Times tvrdí, že výměna premiéra není ve Francii cesta k politickému oživení.

Na začátku června hovořil francouzský prezident o tom, že koronavirová pandemie je šance, jak „se znovu obnovit.“ A pro začátek s tím začal, „znovu obnovil“ premiéra.

Premiér Édouard Philippe odchází a je to absurdní. Byl znovu jasně zvolen primátorem města Le Havre a je populárnější než prezident. Emmanuelu Macronovi se nedaří napravit jeho image arogantního člověka, který nezná potřeby obyčejných lidí.

Philippe je umírněným konzervativcem, kterému se podařilo pro Macrona zajistit podporu pravicového středu. To je totiž nyní jeho základna. Philippe se ovšem může stát i budoucím rivalem Macrona. Vždyť sám Macron také slíbil loajalitu bývalému prezidentovi Francois Hollandovi a pak se postavil proti němu.

Jean Castex je novým premiérem, a i jeho domovem je pravicový střed. I on byl starostou, ale starostou malého města. Není známý a zřejmě se od něj očekává, že na sebe nebude strhávat pozornost.

Změnit premiéra se ve francouzské politice chápe jako určitá cesta oživení prezidenta. Ne nadarmo se říká, že premiérská pozice je obecně ve Francii chatrná. Francouzská ústava vede k tomu, že mezi prezident a premiérem vytváří téměř nezvladatelné napětí. Projevuje se nejen v tzv. kohabitaci, kdy jsou premiéři a prezidenti z různých stran, ale dokonce i tehdy, když jsou z jedné strany.

Nicméně vykopnout premiéra jako cesta k politickému oživení nefunguje. Hollande vyzkoušel hned tři premiéry za pět let a jeho prezidentské období je považováno za jedno z nejslabších vůbec.

Změna premiéra nezmění povahu prezidenta. V případě Macrona jde o jeho kontrolní styl „vše vidět, vše kontrolovat.“ Ten se nezmění ani s procesem devoluce, tedy s předáváním většího dílu moci lokálním komunitám.

Nezmění se tak ani Macronovo směřování, i když koronavirus otřásl jeho snahou odvrátit Francouze od ochranitelského státu.

Témata do prezidentských voleb jsou jasná již nyní: oživení ekonomiky, boj proti nezaměstnanosti. Nicméně aktuální Macronův rozhovor ukazuje, že nemíní ustoupit z kurzu roku 2017- 35hodinový týden je neudržitelný, jaderná energetika nezbytná a stejně tak je nutná penzijní reforma.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.