Venezuela vydala zatykače na opoziční členy bankovní rady. Kvůli zlatu ze státních rezerv

Jedná se o reakci na rozhodnutí londýnského soudu, který uznal Juana Guaidóa za prozatimního prezidenta. Guiadó a vláda Nicolase Madura se přou o osud zlatých rezerv.

Venezuelský státní zástupce vydal zatykače na členy bankovní rady centrální banky, které jmenoval opoziční lídr Juan Guaidó. Obviňuje je z celé řady zločinů, mimo jiné z vlastizrady, nezákonného spolčení a usurpace úřední pozice.

Zatykač je reakcí na rozhodnutí londýnského soudu, který uznal Guidóa za prozatímního prezidenta Venezuely v rámci právního sporu o zlaté rezervy v hodnotě 1 miliardy dolarů, které jsou uloženy v londýnské Bank of England.

Všichni obvinění v současnosti pobývají mimo hranice Venezuely. Státní zástupce Tarek Saab nevyloučil, že v tomto ohledu Venezuela podnikne mezinárodní kroky. Mezi obviněnými jsou Ricardo Villasmil, který je ad hoc předsedou bankovní rady, dále je to Vanessa Neumannová, Guaidóva představitelka v Londýně a další tři osoby, které Guaidóa podporují.

Saab dále Guiadóa obvinil z toho, že se snaží Venezuelu obrat o její bohatství prostřednictvím právního sporu s vládou Nicolase Madury. Londýnský soud má rozhodnout o tom, kdo kontroluje zlaté rezervy Venezuely uložené v Londýně.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.